Wyjątkowe smaki Azji

Wiele kuchni na świecie jest absolutnie wyjątkowych i unikatowych. Właściwie każda z nich ma chociaż jedno danie, którego nie potrafią odtworzyć ludzi z innych krajów czy kontynentów. Kulinarny świat Indii jest jednym z najbardziej przyjaznych amatorom, którzy poszukują nowych ciekawych smaków i aromatycznych potraw.

Świat przyprawiony curry

czerwona pasta curryW kuchni indyjskiej stosuje się poglądy ajurwedy, czyli tradycyjnej medycyny tego regionu. Podaje ona klasyfikację smaków, w zależności od działania na umysł lub ciało człowieka. W jedzeniu znajdują się trzy elementy gunami: sattwa, radźas i tamas. Co do pierwszego z nich, uważa się, że oddziałuje przede wszystkim na duchowość, a do żywności tego typu zalicza się zboża, warzywa oraz nabiał. Właśnie z tego powodu dania hinduskie są w znakomitej większości wegetariańskie. Pozostałe dwa elementy zaspokajają potrzeby niższego rzędu, czyli pasje i popędy. W tej grupie żywnościowej znajdziemy kawę, herbatę, większość przypraw oraz sól. Podstawą sztuki kulinarnej Indii są gęste sosy zwane curry. Czerwona pasta curry składa się przede wszystkim z drobno posiekanego czerwonego chilli, ale dodaje się do niej także trawę cytrynową, czosnek, sól, galangal, szalotkę, skórkę z limonki oraz sproszkowany kminek. W gotowych czerwonych mieszankach tego typu bardzo często znajdziemy również pastę krewetkową, która ma wzbogacić smak. Warto jednak pamiętać, że według klasycznych zasad ajurwedy mięso w ogóle nie jest uwzględnione jako strawa dla ducha ani dla ciała.

W sztuce kulinarnej Indii znajdziemy wiele ciekawych reguł, które odnoszą się do ludzkiej duchowości i fizyczności, a które mają pomóc zaspokoić nasze wyższe i podstawowe potrzeby. W kuchni indyjskiej do wszelkiego rodzaju ugotowanych kasz lub ryżu dodaje się gęsty, mocno przyprawiony sos z kawałkami warzyw, czyli curry.