Po co waga w sklepie?

Chociaż coraz więcej produktów zapakowanych jest w próżniowe opakowania i perfekcyjnie wyważonych już na linii produkcyjnej, wciąż trudno nam wyobrazić sobie sklep spożywczy bez dobrej wagi elektronicznej. Dziś przydaje się ona nie tylko na dziale mięsnym, ale również w kilku innych lokalizacjach większego sklepu.

Funkcjonalność nowoczesnych wag sklepowych

nowoczesne wagi sklepowe casDawniej obsługa wagi była działaniem, do którego potrzebna była odpowiednia wiedza. Tylko właściwe dobranie odpowiednich obciążników mogło doprowadzić do wskazania poprawnej wagi przez urządzenie ważące, a co za tym idzie, sprzedawca mógł naliczyć poprawną opłatę za sprzedawany towar. Dzisiaj wagi są już w pełni elektroniczne, dzięki czemu klienci sami mogą je obsługiwać, bez zagrożenia zafałszowania wagi towaru. Nowoczesne wagi sklepowe CAS wyposażone są nie tylko w funkcję ważenia, ale również, np. drukowania etykiet. Dzięki temu właściciele wielkopowierzchniowych sklepów mogą ustawić takie wagi, np. na dziale z owocami i warzywami, a klienci, ważąc produkty, drukują odpowiednie etykiety i z nimi udają się do kas. Kody zostają zeskanowane, a cena nabita na rachunek, więc produkt jednostkowy zostaje naliczony na kasę, choć nie potrzebuje ona wbudowanej wagi. Wagi tego typu przydają się też na dziale mięsnym, dziale z serami i dziale ze słodyczami. Kiedy na sali sklepu znajdują się wagi z etykietami, a kasjerzy nie muszą ważyć towaru na kasie i odszukiwać odpowiednich kodów, obsługa klientów przebiega zdecydowanie sprawniej.

Wagi elektroniczne, dzięki temu, że są coraz bardziej zautomatyzowane, są banalne w obsłudze i nie wymagają specjalnych kwalifikacji. To zaś sprawia, że obsługa klientów w sklepach może przebiegać sprawniej bez tworzenia się niepotrzebnych kolejek.